Driver du företag så är sannolikheten stor att företaget tar upp en stor del av dina tankar. Många företagare tänker på intäkter, kunder, kostnader och leveranser långt efter att arbetstiden tagit slut. Det innebär att hjärnan bearbetar och jobbar med att processa saker som hänt och gör planer för vad som ska komma en stor del av dygnets timmar.

Men även om du älskar att jobba med det du gör så behöver din hjärna en paus. Du är den viktigaste resursen i ditt företag och du skapar allt värde med hjälp av kloka tankar och värdefulla erfarenheter.

Så hur kan du låta din hjärna vila när det känns som om tankarna rusar?

Hjärnan vilar när den inte blir utsatt för underhållning eller stimulans. Testa att ta en promenad utan att ha musik eller en podcast i lurarna och låt tankarna få poppa omkring som de vill. Då låter du hjärnan återhämta sig i vaket tillstånd, genom ett slags dagdrömmande.

Vi kan tro att det behövs långa sjok av ledig tid för att få utrymme för återhämtning. Men i själva verket kan det vara precis tvärtom. Du kan dra nytta av små pauser i vardagen, kanske genom att göra tvärtom. Har du pratat mycket – ta en stunds tystnad. Har du fokuserat intensivt – gör något fysiskt som inte kräver koncentration.

Består din jul- och nyårshelg av mycket social samvaro kanske du kan gå upp tidigare för att få en stund ensamtid på morgonen. Är du van att lyssna på något när du lagar mat, skottar snö eller tar en promenad så kanske du ska låta det vara tyst.

Vi önskar dig en återhämtande jul och ett gott nytt år!

Sara Hellberg, Affärskompetens
sara.hellberg@affarskompetens.se

 

Vill du utveckla ditt självledarskap och stärka din roll som företagsledare?

Hos oss får du tillgång till kostnadsfria kurser inom självledarskap.